Svenska hästraser

Olika siffror nämns då man pratar om antalet hästraser i världen, från 170 till 350. Det som står helt klart är att utav dessa finns det tre stycken svenska hästraser; den Nordsvenska hästen, Gotlandsrusset och Svensk Ardenner. Dessa lämpar sig väl för svenska förhållanden och i dessa hästar kan vi se spår av hur vi från början använde hästen – den var ett arbetsredskap och behövde som sådan vara tålig och stark, det ser vi tydligt i “nordsvensken” och “ardennern”. Den skulle också vara ett transportmedel och då passade Gotlandsrusset bra. Idag är alla tre raserna sällskapsdjur och ridhästar och kräver annan utrustning https://www.hestbolaget.se/for-hasten/tacken-och-flughuvor/ än tidigare. En väl anpassad utrustning gör livet mycket enklare – och behagligare.

Den Nordsvenska hästen

Denna brukshäst arbetade förr hårt i skog och mark och fick ofta dra timmer. Idag har efterfrågan på rasen gått ned då maskinerna tagit över men den används gärna för långritter och westernridning och är lugn och vänlig och står emot det ruskigaste väder.

Gotlandsruss

Rasen fanns redan under järnåldern och var från början en vildhäst som tillfångatogs och tämjdes av gotlänningar. Rasen är av ponnystorlek, tålmodig och vänlig och därför väldigt populär som ridhäst för de yngre barnen. Trots dess namn finns rasen inte bara på Gotland utan återfinns idag runt om hela landet.

Svensk Ardenner

Ursprungligen kommer hästen från Belgien och bergskedjan Ardennerna. Rasen började importerades till Sverige 1873 och väl här avlade man den med den svenska lantrashästen och fick fram en svensk ardennerras. Ardennern har varit mycket uppskattad i skogs- och jordbruk då den kan dra riktigt tunga lass men då maskinerna tog över minskade den i popularitet och man befarade ett tag att den helt skulle försvinna. Nu börjar den dock få ett uppsving då man ser dess nytta som bland annat landskapsvårdare då den hjälper till att hålla markerna öppna då den betar.

mh-purity-lite