Westernridning

Ridsport och hästar är en mycket stor sport och hobby i Sverige men westernridningen ökar snabbt i popularitet. Själva ridstilen kommer ursprungligen från Amerikas boskapsskötare (cowboys) men vad många kanske inte känner till är att både utrustning och ridstil härstammar från det medeltida Spanien. Under 1400-talet användes denna ridstil i krig och var en stridskonst till häst. I och med att spanjorerna erövrade stora delar av Amerika på 1500-talet tog de givetvis med sig både hästar och ridteknik. Det var dock inte förrän långt senare (runt 1770) som denna ridteknik anlände i USA genom mexikanska vaqueros.

Westernridning och boskapsskötsel

Amerikanska boskapsskötare började använda westernridning under sina långa arbetspass eftersom det var en mer effektiv arbetsmetod. Ryttare och häst samverkar på ett naturligt och avslappat sätt och westernridning är en ridteknik som fortfarande används av dagens bostadsskötare. Det krävs att ryttaren har en pålitlig och lugn häst som kan klara av de olika arbetsmomenten vid hantering av boskap. Både ridsätt och utrustning har genom åren utvecklats av cowboys där dess praktiska användning förfinats.

Att rida western

När du börjar rida western går det bra att prova på med en vanlig engelsk sadel. Att köpa en westernsadel är en ganska stor kostnad så det kan vänta tills dess att du känner dig säker på att detta är en ridteknik som passar dig. Vad som är lockande för många ryttare är den fria ridningen där hästens villkor gäller i första hand. Själva ridtekniken bygger mycket på så kallad “horsemanship”, vilket innebär att häst och ryttare samarbetar på ett naturligt sätt. Dessutom finns det gott om olika moment och grenar för häst och ryttare att klara av så det blir aldrig tråkigt.

Hästraser

Hästraser som används för westernridning är vanligtvis paint, appaloosa och quarterhäst men många använder även arabiska fullblod (både i USA och Sverige). Den vanligaste hästrasen för westernridning i Sverige är quarterhästen. Eftersom quarterhästen är en hästras som fungerar bra för boskapsskötsel och har ett så kallat “cow sense” är denna ras troligtvis vanligast också i USA. Boskapsskötsel är viktigt i Sverige (även om vi inte använder cowboys för den dagliga skötseln) där korna får vara utomhus under det varma halvåret. Att ha bra kvalitet på stängsel och grindar är lika viktigt för kor som för hästar. Den svagaste delen av en inhägnad är vanligtvis grinden. Hos Kellfri finns ett mycket brett sortiment av praktiska djurgrindar av hög kvalitet. Grindarna finns i flera olika modeller, typer, storlekar och priser samt är tillverkade av galvaniserat stål eller lättare aluminium. Grindarna har även många olika öppningsmöjligheter som exempelvis skjutbara fångstgrindar, vanliga grindslussar och teleskopgrindar.

Olika grenar

Det finns många olika grenar inom westernridningen. Du kan själv välja vilka grenar du (och din häst) tycker om och kanske vill tävla i. De olika grenarna är följande: Ridgrenar, ranchridning, boskapsgrenar, ranchhästgrenar, tidsgrenar och uppvisningsgrenar. Dessa huvudgrenar har dessutom flera undergrenar som du kan tävla i. De mest kända för allmänheten är barrelrace, trail, samt reining.

mh-purity-lite