Fodervärd – ett alternativ till hästägare

Är du sugen på att skaffa häst men känner dig osäker på vad det innebär och om du kommer klara av det? Då kan du testa på att vara fodervärd. Fodervärd betyder att det är en annan person som äger hästen, men att du, under utsatt tid, har ansvar för hästen och därmed också hanterar den som om det vore din egen. Att vara fodervärd kan vara precis lika givande som att ha en egen häst och hur länge du har hästen kan variera väldigt kraftigt. Vissa har hästar på foder tillsvidare och utan något slutdatum, medan andra söker fodervärdar under 1-2 år när de t.ex. ska bo eller studera på annan ort i Sverige eller utomlands.

Vad innebär det?

Eftersom det är du som kommer att ta hand om hästen under en längre tid så är det även du som kommer att stå för all skötsel och alla kostnader under perioden. Av denna anledning är det ytterst sällan som man behöver betala för själva hästen, utan hästen mer eller mindre lånas ut till dig. Det är mycket viktigt att man ser till att skriva kontrakt med ägaren till hästen för att det inte ska bli några missförstånd om vem som gör vad eller vem som har ansvar för vad.

I vissa situationer kan det vara så att hästen du kommer vara fodervärd till är till försäljning. Om det finns en chans att du kommer vilja köpa hästen i framtiden så se till att skriva in ett pris även i kontrakten. Tyvärr är risken annars stor att ägaren till hästen kommer att dra nytta av det band som du och hästen har knutit och därmed höja priset när fodervärdsperioden har tagit slut.

mh-purity-lite