Hur går det till på en ridskola?

När man ska ta steget att börja rida kan det kännas väldigt roligt och skrämmande på en och samma gång. Extra nervöst är det troligtvis om man inte har gått på ridskola innan och därför inte vet hur det går till. Alla ridskolor har sina olika rutiner, men i majoriteten av fall så fungerar de precis likadant. Här får du veta hur det går till på en ridskola och vad som förväntas av dig.

Låt oss säga att du har anmält dig till ridskolan och det är dags för din första ridlektion. Vid det här laget har du troligtvis byggt upp förväntningar på vad som ska hända och hur den första lektionen kommer att se ut. Många ridskolor och ridklubbar är noga med att hjälpa nya elever lite extra, men det kan ändå vara skönt att ha någon form av förberedelse.

Så går det till

När du anländer till din första ridlektion förväntas det att du har lämpliga ridkläder. Du bör ha ordentliga ridbyxor och stövlar eller ridskor med ridstrumpor. Undvik att ha luva på tröjan och ha med dig en egen hjälm om möjligt. I vissa fall finns hjälmar att låna på plats, men det finns många fördelar med att enbart använda sin egen.

På en ridskola finns det många hästar, så räkna inte med att du kommer få samma kuse varje gång. Många ridskolor använder sig av listor så att eleverna kan se vilken häst som de har blivit tilldelade och därmed också kunna förbereda hästen genom att rykta, sadla och tränsa. När det är dags för lektionen att börja ska du och hästen vara helt klara och redo att gå iväg till ridhuset eller ridbanan.

På lektionen

Under en ridlektion är det ridinstruktören som bestämmer vad som ska hända. Det är viktigt att man är lyhörd för instruktionerna och följer dessa, speciellt då det finns andra ryttare och hästar på banan samtidigt. Håll ett bra avstånd till hästen framför dig.

Efter lektionen

När ridlektionen är avklarad är det dags att bege sig tillbaka till stallet och sadla och träna av. I många fall är det nu tid för teori. Att ha teori är en del av ridlektionen och inkluderas nästan alltid. Det är viktigt att man som elev inte bara lär sig att rida, utan även att ta hand om hästen och lära sig att hantera den på rätt sätt. Teorilektionen är precis lika viktig för din utveckling som själva ridlektionen och därför bör du värdesätta båda delarna lika mycket.

Nu är din lektion slut och du kan själv välja om du vill stanna kvar i stallet eller bege dig av hemåt. Ridlektioner på ridskola sker vanligtvis en gång i veckan, men annat kan förekomma beroende på

ridklubb och egna önskemål.

mh-purity-lite