Kostnader för att äga häst

Vill man ha ett kort och enkelt svar på frågan om hur mycket en häst kostar så är det väldigt enkelt. Svaret är: Det är inte billigt! Vill man däremot veta mer ingående vilka kostnader man har att räkna med så kan man titta på utgifterna nedan. Kom ihåg att priserna endast är ungefärliga. Priserna varierar beroende på vilken typ av stall man använder och vilken veterinär eller hovslagare som man anlitar.

Vi börjar med stallet. Här får du räkna med en kallhyra på cirka 1000 kronor om du befinner dig i en mindre stad. Bor du i storstaden ligger kallhyran runt 2000. Helinackordering är betydligt dyrare.

I stallet kommer din häst ha en spilta eller en box och här måste det finnas halm eller strö. Strö kostar cirka 400 kronor och behöver köpas in med jämna mellanrum.

Din häst kommer att behöva äta och beroende på vilken typ av foder så varierar kostnaden. Räkna ändå med cirka 250+ kronor i månaden. Inkludera även hovslagare (ca 800 kronor) och eventuella ridlektioner (cirka 400 kronor i månaden). Glöm inte hästens försäkring! Vill du veta mer om vilka kostnader du har att vänta dig kan du vända dig till ett hästforum online.

mh-purity-lite