Valet av häst

Att köpa häst är en fantastisk upplevelse som många hästtjejer och killar drömmer om. Man kanske har ridit väldigt länge på ridskola och äntligen bestämt sig för att skaffa sig en egen eller så har man helt enkelt bara inte haft möjlighet tidigare. Att äga en häst är ett mycket stort ansvar, men det är också fantastiskt roligt och spännande. Tillsammans kommer du och din häst att få uppleva otroligt många äventyr, oavsett om det är i skogen som ni beger er ut eller på hoppbanan.

Välja rätt häst

För att du och din häst ska få ut så mycket av varandra som möjligt är valet av häst väldigt viktigt. Om det är en brun, svart eller vit häst har ingen som helst betydelse, utan det är hästens kunskap, lynne, personlighet och utbildningsnivå som avgör om ni kommer passa för varandra eller inte. En person med mindre erfarenhet kommer inte att kunna utvecklas med en häst som befinner sig i samma stadie, utan här krävs då i stället en läromästare, som det så fint kallas.

För att kunna välja rätt häst är det viktigt att du inte flyger iväg på rosa moln för varje häst eller ponny som du åker och tittar på. Räkna med att det kommer att bli många turer till diverse stall innan du kan känna dig 100 % säker. Du behöver dessutom se till att du provrider hästen i fråga mer än en gång och att du dessutom känner efter hur ni kommer överens i stallet där utfodring och skötsel sker.

Ta hjälp om du behöver

Det är aldrig fel att fråga om råd och hjälp och detta är något som är viktigt att ha med sig. Titta på dina kunskaper och din erfarenhet och glöm inte bort att vara ärlig mot dig själv. Du vill kunna trivas och känna dig trygg med hästen och hästen likaså med dig. Fundera även på vad det är du vill ha ut av er tid tillsammans. Vill du enbart träna och rida ut i skog och mark med jämna mellanrum, vill du avla på hästen eller vill du ut på tävlingsbanan? Genom att skriva en lista på allt det du söker hos din nya häst är det lättare att också veta vad det är du kommer att trivas med.

Ibland kan det vara svårt att känna av en häst och då är det bra om du kan ta hjälp av en annan hästkunnig person. Fyra ögon kommer alltid att se mer än två och är du mitt i dessa rosa moln är det lätt att man inte ser ovanor eller dåliga beteendemönster som du kommer ångra att du missade i framtiden. Rider du i dagsläget på ridskola brukar det gå bra att fråga en instruktör om

hjälp.

mh-purity-lite