Att tänka på innan hästköpet

Det har äntligen blivit dags för dig att skaffa häst och du planerar och “boar” precis som om det skulle komma en ny bebis till familjen. Visst kan en häst på många sätt liknas med ett barn, eftersom hästen kommer att kräva både tid och pengar från dig.

Innan du ger dig av och betalar för drömhästen är det dock en del saker som du behöver tänka på och fundera över. En häst är ett mycket stort ansvar och som tidigare nämnt är hästen helt och hållet beroende av dig. Här nedan har vi samlat en lista på viktiga frågor som du kommer behöva ha svar på innan du kan hämta hem din nya vän.

Tid – Äger du en häst behöver du se till att du har tid. Väldigt mycket tid. En häst behöver utfodras flera gånger om dagen, skötas om, komma ut och få frisk luft, få boxen mockad och även motioneras varje dag. Vid ett helinackorderingsstall kan man hjälp med väldigt många av dessa bitar, men hyr du bara en boxplats måste du räkna med att vara på plats varje dag.

Kostnader – Inte nog med att du ska betala för hästen när du väl köper den, du ska även betala för stall, utrustning, veterinär, hovslagare, foder och allt däremellan. Titta på din inkomst idag för att säkerställa att du har pengarna som krävs.

Kunskap – Om du ska vara riktigt, riktigt ärlig mot dig själv. Hur mycket kan du egentligen om hästar? Du kanske kan en del om ridning, men det krävs betydligt mer än så för att kunna ta hand om en häst. Innan du skaffar dig en häst behöver du ha stor kunskap om vad som krävs eller ha en närvarande hästkunnig person, t.ex. en förälder som är med dig i stallet.

Intresse – Du älskar hästar mer än allt annat på denna jord, men är du säker på att intresset kommer att hålla i sig även i framtiden? Bara för att du har ridit i 1-2 år på ridskola är det inte säkert att du kommer ha intresse nog för att dra dig iväg till stallet när det är -20 utanför dörren, och det kommer du att behöva göra. Ett bra alternativ till att ha en egen häst kan vara att testa på att vara fodervärd.

mh-purity-lite