Ta hand om utrustningen

Att köpa utrustning till sin häst är inte speciellt svårt, men däremot är det kostsamt och då vill man att utrustningen ska kunna hålla så länge som möjligt. Att behöva köpa nya träns eller sadlar stup i kvarten kommer att sätta påfrestningar på din ekonomi och dessutom kan slitna och skadad utrustning orsaka skavsår på hästen.

Ryktborstar – Ryktborstar är relativt billiga så försök att förnya dessa med jämna mellanrum. Emellertid kan du se till att ta bort löst hår, tagel och damm. Tvätta av borstar och svampar med ljummet vatten och tvål för att få bort smuts och fett.

Sadel och träns – Sadlar och träns är tillverkade i läder och eftersom läder är ett levande material så behöver du se till att sköta om det. Du kan använda dig av specifikt läderbalsam eller olja för att se till så att alla delar håller sig mjuka. Tränset bör plockas isär bit för bit för att du ska kunna komma åt alla delar ordentligt.

Utöver sadel, träns och ryktborstar finns det naturligtvis många andra typer av utrustning som behöver underhållning, t.ex. grimmor. Kom ihåg att hästen bär sin utrustning direkt mot huden och om den inte är ordentligt omhändertagen kan hästen få sår.

mh-purity-lite