Är Örnen tidernas bästa travhäst?

Hästar har i alla tider skänkt människan mycket glädje. Förr i tiden hade man hästar för att transportera både människor och varor, och de hjälpte även till i jordbruket. Samtidigt var de närmast familjemedlemmar och en tur med hästen i skogen var ett nöje även i svunna tider. Idag har inte hästar riktigt samma roll som de haft historiskt sett. Istället har de fått en annan roll, exempelvis inom olika hästsporter. Framför allt inom trav har det skapats en scen för hästar att bli riktiga legender, inte minst i de tre stora travländerna USA, Frankrike och Sverige där stjärnhästar hyllas även långt efter sina karriärer.

Legendariska travhästar

Aspiranterna till titeln Tidernas bästa travhäst är många. Framtiden kommer också att ge oss ännu fler aspiranter och någon idag okänd förmåga kanske står i ett stall byggt med material från Byggmax någonstans i vårt avlånga land.

Länge har den italienska hingsten Varenne, som tävlade mellan åren 1998–2002, ansetts vara den informella innehavaren av den titeln. Han vann i princip alla stora lopp som går att vinna, dessutom upprepade gånger. Han tog exempelvis dubbla segrar i både Elitloppet och Prix d’Amérique åren 2001 och 2002. En bedrift som inte någon annan häst har lyckats med.

Under 2010-talet började emellertid en fransk stjärna visa upp sig som kanske kan mäta sig med Varenne. Den kaxige aspiranten vid namn Bold Eagle började tävla 2013 och radade upp segrar i storlopp efter storlopp. Redan 2016, då blott fem år gammal, segrade han i världens största travlopp Prix d’Amérique med nytt världsrekord och hyllningarna var massiva. Han försvarade titeln i 2017 års upplaga, och slog samtidigt det tidigare världsrekordet. Samma år lyckades han även genomföra en så kallad Triple Crown, vilket innebär att man lyckas segra i de tre stora franska loppen Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris under ett och samma år. Det är en ytterst sällsynt bedrift som ingen hade lyckats med sedan 1976, och inte ens Varenne var i närheten av att fullborda en Triple Crown. Faktum är att endast tre hästar genom historien har lyckats med bedriften (Gelinotte, Jamin, Bellino II) och inte någon i den mer moderna travsporten.

Under 2017 reste Bold Eagle även till Stockholm för att visa upp sig för den svenska publiken på Solvalla. Han startade i Elitloppet som segerfavorit efter att ha vunnit försöket i absolut överlägsen stil på ny rekordtid och med sex längder före tvåan i mål. I finalen blev det emellertid för tufft, vissa hävdar att han tog ut sig för mycket i försöket och inte heller hade vanan inne att genomföra två lopp samma dag. Efter missödet i finalen har han dock fortsatt att rada upp segrar i världens finaste lopp världen över. Under hösten 2019 segrade han exempelvis i det stora amerikanska loppet Breeders Crown Open Trot vilket få europeiska hästar lyckats med. Att Bold Eagle, den kaxige Örnen, är ett fenomen som aspirerar på titeln Tidernas bästa travhäst råder det ingen tvekan om.

mh-purity-lite