Medryttare – Så fungerar det

Vill du ha möjlighet att spendera mer tid med hästar, men kanske inte har turen att kunna ha en egen häst? Ridskola känns alldeles för avlägset och dessutom kommer du då ändå bara kunna rida en gång i veckan. Ett alternativ till både ridskola och ha en egen häst är att bli medryttare.

Om du är intresserad av hästar och har stora kunskaper är du säkerligen redan införstådd med vad det betyder att vara medryttare, men för den som är relativt ny (men ändå med goda ridkunskaper) kan det kännas lite klurigt. Enkelt förklarat kan man säga att när man agerar medryttare så tar man hand om en annan privatpersons häst 1-3 gånger i veckan. Tillsammans med hästägaren kommer man naturligtvis överens om hur många dagar i veckan som gäller och vad dessa dagar kommer att innebära för dig. Att vara medryttare är ett bra alternativ för den som vill kunna rida, få bra motion och umgås med hästar, men som inte vill vara i stallet varje dag. Du kanske även vill ha tid för att köpa snygg inredning till ditt badrum som du precis har renoverat, träna på gymmet några dagar i veckan och inte behöva släpa med dig barnen till stallet.

Medryttarens uppgifter

Som tidigare nämnt kommer du och hästägaren tillsammans att hitta ett schema som fungerar för er båda. Den främsta orsaken till att en hästägare är i behov av en medryttare är helt enkelt för att man inte har all tid som krävs för att ha häst, men även att man kan vara i behov av mer ekonomiskt stöd i stallet. När du är medryttare så är det nämligen du själv som betalar hästägaren för att få “låna” hästen några dagar i veckan.

Det vanligaste är att du får göra sedvanliga stallsysslor så som att mocka, släppa in eller ut från hage, rykta, utfodra, men naturligtvis även rida. Går du på en ridskola finns det alltid kunniga människor och instruktörer vid din sida som du kan ta hjälp av om du behöver. När du är medryttare har du bara dina egna kunskaper att förlita dig på och därför är det viktigt att du faktiskt vet vad du gör. Inte nog med att du kommer att ha ansvar över någon annans häst när denne inte är där, du har också ansvar över att hagen stängs ordentligt, att stallutrustning placeras på ett säkert sätt, att boxen är låst och att hästen får den omvårdnad som den behöver.

Är du osäker på dina kunskapsnivåer kanske det är bäst att avvakta med att vara medryttare. Då kan du fortsätta att rida på ridskola under en period eller varför inte privatlektioner om du har möjlighet. Då får du chansen att utvecklas mycket bättre och snabbare och kan snart bli medryttare åt en “egen” häst.

mh-purity-lite